Lekas logo

Μειωμένη σεξουαλική διάθεση και επιθυμία: Αίτια και Αντιμετώπιση

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε βιώσει περιόδους που το σεξ δεν συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες σκέψεις του μυαλού μας. Ωστόσο, μια παρατεταμένη περίοδος με μείωση της ερωτικής επιθυμίας και απουσίας σεξουαλικής πράξης, μέσα σε μια σχέση, μπορεί να κλονίσει το ζευγάρι.

Υπάρχει πληθώρα παραγόντων που μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική επιθυμία μεταξύ ενός ζευγαριού. Οι παράγοντες αυτοί, μπορεί να στηρίζονται και σε οργανικά αίτια, αλλά κυρίως, αφορούν ψυχολογικά.

Σχέση μεταξύ των συντρόφων:

Όταν η σχέση μεταξύ του ζευγαριού έχει ψυχρανθεί, συνήθως η σεξουαλική απομάκρυνση είναι συνεπακόλουθη.Επίσης καταστάσεις όπως τσακωμοί και απιστία, οδηγούν στην απομάκρυνση των συντρόφων μεταξύ τους και στην έλλειψη οικειότητας και εμπιστοσύνης.

Χαμηλή λίμπιντο είτε από την μεριά του άνδρα είτε της γυναίκας.

Παρατεταμένη αποχή από το σεξ:

Η αποξένωση από την σεξουαλική επαφή, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη αποξένωση των συντρόφων.

Σεξουαλική δυσλειτουργία:

Μπορεί να προκληθεί από πληθώρα οργανικών ή ψυχολογικών αιτιών. Όσον αφορά στην αδυναμία στύσης, ο Ανδρολόγος σας, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να το συζητήσετε.

Κατάθλιψη:

Η κατάθλιψη με την στυτική δυσλειτουργία είναι δύο στοιχεία αλληλένδετα. Η αίσθηση κενού και ματαίωσης που προσδίδει η κατάθλιψη, διαλύουν κάθε όρεξη για σεξουαλική επαφή και  η φαρμακευτική αγωγή κατά της κατάθλιψη, εντείνει συνήθως το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας. Παράλληλα, οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Περίοδος έντονου άγχους:

Κάποιο πρόβλημα στην οικογένεια ή οι απαιτήσεις στην δουλειά, μπορεί να είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την σεξουαλική διάθεση και επιθυμία.  Είναι απόλυτα λογικό και θα πρέπει ο σύντροφος να δείξει κατανόηση.

Διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός:

Υπάρχει περίπτωση να ανακαλύψει κάποιος στην πορεία της ζωής του και ως εκ τούτου και της σχέσης του, ότι έχει αλλάξει σεξουαλικό προσανατολισμό.

Αίσθηση συνήθειας:

Είναι αρκετά λογικό να νιώσει κάποιος σε μια σχέση ότι υπάρχει συνήθεια και ότι έχει βολευτεί.

Παρελθοντικές τραυματικές εμπειρίες:

Όπως για παράδειγμα κάποια σεξουαλική παρενόχληση ή εξευτελιστικά σχόλια λόγω μη επίτευξης της σεξουαλικής πράξης.

Ορμονικές διαταραχές:

Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης & Οιστρογόνων, τα οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την όρεξή μας για σεξ. Ωστόσο, υπάρχουν ενδοκρινολογικές εξετάσεις, με τις οποίες μπορεί εύκολα να φανεί κάποιο πρόβλημα στις τιμές αυτών των ορμονών.

Έλλειψη ύπνου:

Ο ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός τόσο για το σώμα μας όσο και για το μυαλό μας. Με την έλλειψη ύπνου, οδηγούμαστε σε σωματική και ψυχική κόπωση και έτσι μπορεί να χάνεται σε μεγάλο βαθμό η σεξουαλική επιθυμία.

Αυνανισμός:

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι σύντροφοι στρέφονται προς τον αυνανισμό, αντί να αφιερωθεί ο ένας στον άλλον. Ανεξάρτητα από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, το αποτέλεσμα είναι ότι οργανικά πλέον δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη και επιθυμία για σεξ.

Αλκοόλ:

Μπορεί το σεξ να χαλαρώνει τους ανθρώπους και ρίχνει τις άμυνές τους, αλλά λειτουργεί αρνητικά σε περίπτωση που υπερκαταναλώνεται.

Τρόπος ζωής:

Ο καθιστικός τρόπος ζωής και το υπερβολικό κάπνισμα, λειτουργούν αρνητικά για το σώμα, καθώς συνεπάγονται αυξημένα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας.

Έλλειψη άσκησης:

Μέσω της άσκησης, παράγουμε πληθώρα ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι. Όπως είναι λογικό, καλύτερη διάθεση συνεπάγεται και αυξημένη σεξουαλική διάθεση. Επίσης, αποκτούμε καλύτερη εικόνα για τον εαυτό μας και νιώθουμε αυτοπεποίθηση.

Παιδιά:

Τα παιδιά στην οικογένεια σημαίνουν απεριόριστη ανιδιοτελή αγάπη αλλά καμιά φορά και λιγότερο χρόνο για το ζευγάρι. Επιπλέον, σημαίνουν παραπάνω ευθύνες, γεγονός για το οποίο ίσως να μην ήταν και οι δύο σύντροφοι προετοιμασμένοι. Αυτή η πίεση, μπορεί να οδηγήσει στο να πληγεί η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση – εικόνα σώματος:

Όταν κάποιος νιώθει άσχημα με την εικόνα του σώματός του, δεν νιώθει επιθυμητός ή ακόμα, δεν πιστεύει ότι μπορεί να είναι επιθυμητός. Έτσι, αποφεύγει την σεξουαλική επαφή , καθώς φοβάται μήπως εκτεθεί.

Εμμηνόπαυση:

Πρόκειται για μια περίοδος μεγάλων ορμονικών αλλαγών στην γυναίκα, που την επηρεάζουν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Φαρμακευτική Αγωγή:

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιυπερτασικά και οι χημειοθεραπείες, είναι πιθανό να μειώσουν στο ελάχιστο την όρεξη για σεξουαλικές περιπτύξεις. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός, προκειμένου να τροποποιήσει καταλλήλως την αγωγή.

 

Απευθυνθείτε στον έμπειρο Ανδρολόγο-Ουρολόγο Αλέξανδρο Λέκα, προκειμένου να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε πρόβλημα αφορά την σεξουαλική σας υγεία. Ο Ιατρός θα σας βοηθήσει, δίνοντάς σας το κατάλληλο καθοδηγητικό πλάνο για εσάς.

καλέστε στο 2112203710 για το ραντεβού σας

καλέστε στο 2112203710 για το ραντεβού σας