Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Κρυψορχία
Τι είναι η Κρυψορχία;
Κρυψορχία ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ο ένας όρχις δεν έχει κατέβει στην σωστή του θέση, δηλαδή στο όσχεο, στον σάκο του δέρματος που κρέμεται κάτω από το πέος.
Συνήθως αυτή η κατάσταση επηρεάζει τον έναν όρχι. Ωστόσο με ποσοστό 10 %, μπορεί στην πορεία να επηρεαστεί και ο άλλος όρχις.
Οι όρχεις σχηματίζονται στην κοιλιά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών φυσιολογικής εμβρυϊκής ανάπτυξης, οι όρχεις κατεβαίνουν σταδιακά από την κοιλιά μέσω μιας οδού που μοιάζει με σωλήνα στη βουβωνική χώρα (βουβωνικός σωλήνας) στο όσχεο. Σε ένα νεαρό αγόρι με κρυψορχία, αυτή η διαδικασία σταματά ή καθυστερεί.
Τα αγόρια που γεννιούνται πρόωρα, παρουσιάζουν συχνά κρυψορχία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο όρχις μετακινείται στην σωστή θέση του κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού.
Που οφείλεται;
Η ακριβής αιτία που προκαλεί την κρυψορχία, είναι άγνωστη. Μάλλον ευθύνεται ένας συνδυασμός διαφόρων παραγόντων, από γενετικούς και περιβαλλοντικούς μέχρι ορμονολογικούς.
- Το χαμηλό βάρος του μωρού
- Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Κληρονομικότητα στην κρυψορχία ή σε διαταραχές στην ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων
- Καταστάσεις του εμβρύου που μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη (π.χ. Σύνδρομο Down)
- Κάπνισμα
- Τοξικό περιβάλλον (π.χ. φυτοφάρμακα)
Πως γίνεται η διάγνωση της Κρυψορχίας;
Θα περίμενε κανείς ότι η διάγνωση της κρυψορχίας γίνεται εύκολα, με ψηλάφηση. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα απλά, καθώς η κρυψορχία έχει δύο τύπους, την ψηλαφητή και την μη ψηλαφητή. Πράγματι, με συντριπτική υπεροχή της τάξης του 70 %, η διάγνωση μπορεί να γίνει με ψηλάφηση. Ωστόσο, ένας μη ψηλαφητός όρχις μπορεί να βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα, κοντά στο νεφρό, στη βουβωνική περιοχή και μεταξύ του ορθού και της ουροδόχου κύστης.
Είναι επικίνδυνη;
Η Κρυψορχία μπορεί πράγματι να αποδειχθεί επικίνδυνη για το άτομο. Οι όρχεις προκειμένου να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν κανονικά, πρέπει να βρίσκονται σε πιο χαμηλή θερμοκρασία από το υπόλοιπο σώμα. Αυτές τις ιδανικές συνθήκες, μπορεί να τις παρέχει μόνο το όσχεο. Οι παθήσεις που σχετίζονται με την κρυψορχία, φαίνεται να είναι:
- Καρκίνος όρχεων: Ο καρκίνος των όρχεων αρχίζει συνήθως στα κύτταρα του όρχεως που παράγουν ανώριμο σπέρμα. Οι άνδρες που έχουν κρυψορχία έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των όρχεων. Επίσης, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ασθενείς όπου οι όρχεις είναι στην κοιλιά από ότι σε εκείνους που είναι στη βουβωνική χώρα και σε εκείνα τα αγόρια που παρατηρείται αμφοτερόπλευρη κρυψορχία.
- Προβλήματα γονιμότητας: Η μη φυσιολογική ανάπτυξη του όρχεως και η υψηλή θερμοκρασία, καταστρέφουν την καλή ποιότητα του σπέρματος.
Πως αντιμετωπίζεται η Κρυψορχία;
Συνήθως, οι όρχεις κατεβαίνουν στην σωστή θέση, στο όσχεο, από μόνοι τους.
Ωστόσο, εάν δεν αλλάξει η κατάσταση από μόνη της, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, όσο το δυνατόν νωρίτερα και πριν το αγόρι συμπληρώσει τα 2 έτη ζωής.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Ανδρολόγο – Ουρολόγο Αλέξανδρο Λέκα, ώστε να μελετήσει ή να διαγνώσει την περίπτωσή σας και να σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο με βάση το πρόβλημά σας.