Κονδυλώματα Μετάδοση, Συμπτώματα και Θεραπεία
Τι είναι τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα είναι μαλακοί δερματικοί σχηματισμοί που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα. Αποτελεί την πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο και ο ιός που ευθύνεται για την εμφάνισή τους είναι ο HPV (Human Papilloma Virus – ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων). Τα κονδυλώματα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα για τον γυναικείο πληθυσμό καθώς ορισμένοι τύποι HPV μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου ή του αιδοίου.
Ποιους αφορούν τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα αφορούν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο έχει 50% πιθανότητα να προσβληθεί από τον ιό κάποια στιγμή στην διάρκεια της ζωής του. Η εμφάνιση της νόσου είναι πιο συχνή στις ηλικίες μεταξύ 17 και 33 ετών. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, το μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή το οικογενειακό ιστορικό παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.
Πως μεταδίδονται τα κονδυλώματα;
Η μετάδοση των κονδυλωμάτων πραγματοποιείται μέσω της σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου του στοματικού και πρωκτικού σεξ. Η εκδήλωση των συμπτωμάτων δεν γίνεται άμεσα. Αντιθέτως, απαιτείται να περάσει ένα διάστημα εβδομάδων ή μηνών προκειμένου να κάνουν την εμφάνισή τους.
Ποια είναι τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων;
Τα κονδυλώματα δεν είναι πάντα εμφανή με γυμνό μάτι. Μπορεί να είναι πολύ μικρά σε μέγεθος και στον χρωματικό τόνο του δέρματος. Μπορούν να εκδηλωθούν ξεχωριστά ή σε συμπλέγματα.
Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων στους άνδρες ενδέχεται να εμφανιστούν στις ακόλουθες περιοχές:
- πέος
- όσχεο
- όρχεις
- μηρούς
- μέσα ή γύρω από τον πρωκτό
Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες μπορούν να εμφανιστούν στις ακόλουθες περιοχές:
- μέσα στον κόλπο ή στον πρωκτό
- έξω από τον κόλπο ή περιπρωκτικά
- στον τράχηλο της μήτρας
Και στα δύο φύλα μπορεί επίσης να εμφανιστούν στα χείλη, στο στόμα, στη γλώσσα ή ακόμα και στον λαιμό ως επακόλουθο στοματικής σεξουαλικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο.
Ακόμα και εάν δεν είναι ορατά, τα κονδυλώματα μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως:
- κνησμός
- αιμορραγία
- κάψιμο
Πώς γίνεται η διάγνωση για τα κονδυλώματα;
Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται μέσω ερωτήσεων του ιατρού για το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και για τη σεξουαλική του δραστηριότητα. Αυτές περιλαμβάνουν την αναφορά συμπτωμάτων που μπορεί να έχει βιώσει αλλά και την καταγραφή του αριθμού των φορών που εκτέλεσε οποιασδήποτε μορφής σεξουαλική επαφή, δίχως προστασία. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει επίσης φυσική εξέταση στις περιοχές που υποψιάζεται για την ανάπτυξη κονδυλωμάτων.
Ποια είναι η θεραπεία για τα κονδυλώματα;
Ανάμεσα στις προτεινόμενες θεραπείες ενάντια στα κονδυλώματα συγκαταλέγονται οι διαθερμοπηξία, η ηλεκτροκαυτηρίαση καθώς και η κρυοθεραπεία. Η πιο σύγχρονη και εξελιγμένη μέθοδος είναι με τη χρήση Laser για κονδυλώματα. Ο ασθενής, επιλέγοντας την συγκεκριμένη τεχνική απολαμβάνει ακρίβεια στο αποτέλεσμα και εξασφαλισμένη επιτυχία. Τέλος, όταν καμία μέθοδος δεν φανεί αποτελεσματική, μόνο τότε προτείνεται στον ασθενή η χειρουργική αντιμετώπιση.
Εάν υποψιάζεστε την εμφάνιση κονδυλωμάτων ή επιθυμείτε να ενημερωθείτε περαιτέρω για πιθανούς τρόπους προφύλαξης από τη νόσο, επικοινωνήστε άμεσα με τον χειρουργό ανδρολόγο ουρολόγο Δρ Αλέξανδρο Λέκα και κλείστε μία πλήρη κλινική εξέταση.