Κολικός νεφρού
Τι είναι ο κολικός νεφρού και που οφείλεται;
Σύμφωνα με τον Ανδρολόγο – Ουρολόγο Δρ. Α. Λέκα, ο κολικός νεφρού είναι μια απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος που οφείλεται στη λιθίαση, δηλαδή την παρουσία λίθων/πετρών. Θεωρείται αρκετά συχνή πάθηση και μπορεί να εμφανιστεί εξίσου και στα 2 φύλα, αν και τα στατιστικά θέλουν τους άνδρες να πλήττονται ελαφρώς περισσότερο. Συγκαταλέγεται στις επείγουσες παθήσεις και χρήζει έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.
Στη συντριπτική πλειοψηφία, ο κολικός νεφρού έχει τα αίτιά του στην αυξημένη πίεση εντός των ουροφόρων οδών, οι οποίες φράζουν από τις προαναφερθείσες πέτρες (λιθίαση ουροποιητικού). Δεν είναι πάντα κατανοητό από τι ακριβώς δημιουργούνται οι πέτρες και μάλιστα ανακαλύπτονται τυχαία με εξετάσεις, αν ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός.
Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο κολικός νεφρού δεν οφείλεται σε λίθους στους νεφρούς. Σχετικά με τα μη λιθιασικά αίτια, ο Δρ. Α. Λέκας αναφέρει τη στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, την παρουσία θρόμβων, την ατονία του ουρητήρα, την παρουσία ουροθηλιακών όγκων ή την εξωαυλική πίεση του ουρητήρα από χωροκατακτητικές εξεργασίες ή άλλες παθολογικές καταστάσεις του οπισθοπεριτοναϊκού χώρου.
Κολικός νεφρού: Ποια τα συμπτώματα;
Το κυριότερο σύμπτωμα του κολικού νεφρού, είναι ο οξύς πόνος. Ορισμένοι μάλιστα συγκρίνουν τον πόνο του κολικού με αυτούς του τοκετού. Η επώδυνη αυτή κατάσταση για πολλούς ασθενείς παρομοιάζεται με «μαχαιριά» που ξεκινά από τους νεφρούς και συνήθως κατεβαίνει προς το πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα. Ο πόνος καταλήγει στα εξωτερικά γεννητικά όργανα του ασθενούς. Να σημειωθεί πως χαρακτηριστικό του πόνου είναι ότι έχει υφέσεις και εξάρσεις, δεν είναι συνεχής δηλαδή.
Εκτός από τον πόνο, άλλα συμπτώματα που δύνανται να παρουσιαστούν είναι τα ακόλουθα:
- Ναυτία ή έμετος
- Πόνος/ενόχληση στα γεννητικά όργανα
- Έντονη ανησυχία
- Εφίδρωση,
- Μετεωρισμός (πρήξιμο της κοιλιάς),
- Αιματουρία (παροδικά) ,
- Πυρετός
- Ταχυπαλμία
- Ουρολοίμωξη
- Πολυουρία (αυξανόμενος αριθμός ούρησης)
- Ανουρία (αναστολή ούρησης)
- Θολωμένα ούρα
- Δύσοσμα ούρα
- Τσούξιμο-κάψιμο κατά την ούρηση
- Πόνος στην αριστερή/δεξιά πλευρά της πλάτης ή και στις 2 πλευρές
- Βάρος–σφίξιμο στη νεφρική χώρα.
Ωστόσο και όπως ήδη αναφέρθηκε πιο πριν, ενδέχεται κάποιος ασθενής να είναι ασυμπτωματικός και τούτο διότι οι λίθοι μπορεί να είναι τόσο μικροί ώστε να μην αποφράσσουν τη ροή των ούρων.
Κολικός νεφρού: Διάρκεια
Η χρονική διακύμανση διάρκειας της ασθένειας είναι ευθέως ανάλογη με το χρόνο που χρειάζεται ο εκάστοτε οργανισμός για να αποβάλλει την πέτρα. Έχει παρατηρηθεί ότι ο πόνος κορυφώνεται στις 2 ώρες από την ώρα έναρξης των συμπτωμάτων και συνήθως ολοκληρώνεται στις 18 ώρες. Επισημαίνεται πως δεν μπορεί να υπερβεί τον 1 μήνα λόγω κινδύνου νεφρικής βλάβης.
Πιο αναλυτικά, παρατηρούνται τρία στάδια:
- 1ο στάδιο: Χαρακτηρίζεται από απότομο και οξύ πόνο, διάρκειας από 60 λεπτά μέχρι και 6 ωρών.
- 2ο στάδιο: Χαρακτηρίζεται από ήπιο πόνο, διάρκειας 1-2 ώρες.
- 3ο στάδιο: Υποχωρεί ο πόνος κατόπιν αγωγής.
Κολικός νεφρού: Διάγνωση και Θεραπεία
Το πρώτο βήμα στη διάγνωση του κολικού νεφρού είναι η καταγραφή του ιστορικού και η αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Ακολουθεί η ακτινογραφία νεφρών, ουρητήρων και κύστης (ΝΟΚ), το υπερηχογράφημα του ουροποιητικού και η αξονική πυελογραφία. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ύπαρξη πέτρας, το σημείο που βρίσκεται και το μέγεθος της. Επίσης, προσδιορίζεται το εάν υπάρχει κάποια λειτουργική ή ανατομική ανωμαλία του ουροποιητικού συστήματος που σχετίζεται με τη λιθίαση. Επικουρικά μπορούν να πραγματοποιηθούν αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να προσδιοριστεί η ύπαρξη αιμορραγίας ή λοίμωξης.
Όσον αφορά τη θεραπεία, πρώτο μέλημα είναι να υποχωρήσει ο πόνος, για αυτό και χορηγούνται αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη. Οι πέτρες μικρού μεγέθους αναμένεται να αποχωρήσουν μέσα από την ούρηση. Ωστόσο εάν αυτό δεν γίνει, τότε θα πρέπει να απομακρυνθούν μέσω επέμβασης.
Ο έμπειρος Ανδρολόγος – Ουρολόγος Δρ. Α. Λέκας προτείνει τη λιθοτριψία με laser εξαιτίας των πλεονεκτημάτων της. Ενδεικτικά αναφέρονται η ταχεία ανάρρωση, η άμεση ανακούφιση, ο ελάχιστος καθετηριασμός και το άμεσο εξιτήριο. Εναλλακτικά και κατά περίπτωση, μπορεί να πραγματοποιηθεί και εξωσωματική λιθοτριψία ή διαδερμική νεφρολιθοτρυψία. Εάν οι πέτρες βρίσκονται στον ουρητήρα μπορεί να διενεργηθεί ουρητηροσκόπηση.
Σε κάθε περίπτωση ο μόνος αρμόδιος είναι ο ιατρός για να αποφασίσει για την επιλογή της θεραπείας. Επικοινωνήστε άμεσα με τον Ανδρολόγο – Ουρολόγο Δρ. Α. Λέκα στα ιατρεία του σε Αθήνα και Περιστέρι, προκειμένου να μάθετε περισσότερα για τον κολικό νεφρού αλλά και για την θεραπεία του. Η εμπειρία του τον καθιστά αρμόδιο και έτοιμο να αντιμετωπίσει επιτυχώς την πάθηση σε οποιοδήποτε στάδιο.