Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Δυσουρία
Τι είναι η δυσουρία;
Η δυσουρία ορίζεται ως η αίσθηση πόνου και/ή καύσου, τσιμπήματος ή κνησμού της ουρήθρας ή του έξω ουρηθρικού στομίου κατά την ούρηση. Είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα του ουροποιητικού που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Η δυσουρία εμφανίζεται συνήθως όταν τα ούρα έρχονται σε επαφή με τη φλεγμονώδη ή ερεθισμένη επένδυση του βλεννογόνου της ουρήθρας. Αυτό επιδεινώνεται και σχετίζεται με τη σύσπαση των μυών και την περισταλτικότητα της ουρήθρας, η οποία στη συνέχεια διεγείρει τους υποδοχείς του βλεννογόνου με αποτέλεσμα πόνο ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.
Η αληθινή δυσουρία απαιτεί διαφοροποίηση από άλλα συμπτώματα, τα οποία μπορεί επίσης να εμφανιστούν λόγω της πυελικής δυσφορίας από διάφορες παθήσεις της ουροδόχου κύστης, όπως η διάμεση κυστίτιδα, η προστατίτιδα και ο υπερηβικός ή οπισθοηβικός πόνος.
Ποιες είναι οι βασικές αιτίες δυσουρίας;
Οι αιτίες της δυσουρίας στους άνδρες μπορούν να χωριστούν ευρέως σε δύο κατηγορίες, τις λοιμώδεις και τις μη λοιμώδεις. Οι λοιμώδεις αιτίες περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος όπως:
- Ουρηθρίτιδα
- Πυελονεφρίτιδα
- Προστατίτιδα
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Οι μη λοιμώδεις αιτίες περιλαμβάνουν:
- Δερματικές παθήσεις
- Πέτρα στο ουροποιητικό σύστημα
- Τραυματισμό
- Καλοήθη υπερτροφία του προστάτη ή καρκίνο προστάτη
- Καρκίνο ουρήθρας ή/και ουροδόχου κύστεως
Επίσης, η διάμεση κυστίτιδα, ορισμένα φάρμακα, συγκεκριμένες ανατομικές ανωμαλίες, ή η ουρηθρίτιδα σε σύνδρομο Reiter μπορούν να προκαλέσουν δυσουρία.
Μία από τις πιο κοινές αιτίες δυσουρίας είναι η ουρολοίμωξη που εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύ πιο συχνές στις γυναίκες από ότι στους άνδρες λόγω ανατομικών παραγόντων. Λόγω της υψηλότερης πιθανότητας για υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, οι γυναίκες τείνουν επίσης να εμφανίζουν δυσουρία πιο συχνά από τους άνδρες.
Διάγνωση και Θεραπεία Δυσουρίας
Η θεραπεία της δυσουρίας είναι ανάλογη με την αιτία της και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συντηρητική. Η εμπειρική αντιβιοτική θεραπεία με βάση το ιστορικό και τα συμπτώματα ενός ασθενούς είναι συνήθως η πιο συχνή μέθοδος θεραπείας.
Όταν ο ουρολόγος υποπτεύεται μια περίπλοκη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, με παρουσία συσχετιζόμενων συμπτωμάτων όπως ναυτία, έμετο, πυρετό ή ρίγη, τότε μαζί με την έναρξη αντιβιοτικών, μπορεί να ζητήσει επιπρόσθετες εξετάσεις, όπως καλλιέργειες αίματος και ούρων.
Σε περίπτωση υποψίας πυελονεφρίτιδας, πέτρας ή απόφραξης ούρων, θα χρειαστεί απεικόνιση με υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία.
Εάν η αιτία της δυσουρίας είναι οι πέτρες στα νεφρά, τότε μπορούν να εξεταστούν διάφορες θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση των λίθων.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για απόστημα στο νεφρικό σύστημα, ο ασθενής θα πρέπει να νοσηλευτεί και να ξεκινήσει την ενδοφλέβια αντιβίωση, ακολουθούμενη από παροχέτευση με καθετήρα. Εάν ο ασθενής δεν έχει σημαντική βελτίωση της κλινικής εικόνας μετά τη δοκιμή της συντηρητικής θεραπείας, τότε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η χειρουργική επιλογή αλλά αυτό γίνεται συνήθως σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα του ουροποιητικού και όχι για μεμονωμένη δυσουρία.
Αναπόφευκτα, θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να βρεθεί συγκεκριμένη αιτία δυσουρίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η θεραπεία τείνει να είναι συμπτωματική ή ολιστική.
Διάφορες γενικές θεραπείες δυσουρίας περιλαμβάνουν:
- Τροποποίηση διατροφής: Μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ποτών έχει αναφερθεί ότι συμβάλλει στα συμπτώματα δυσουρίας. Αυτά περιλαμβάνουν αλκοολούχα ποτά, ιδιαίτερα όξινα και πικάντικα τρόφιμα, καυτερές σάλτσες, καρυκεύματα και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως μπανάνες, λεμόνια και ντομάτες.
- Ενυδάτωση: Πολλοί ασθενείς με δυσουρία τείνουν να πίνουν λιγότερο νερό, επομένως και ουρούν λιγότερο συχνά. Ωστόσο, αυτό τείνει να αυξάνει τις συγκεντρώσεις μικροβίων στα ούρα και τελικά οδηγεί σε χειρότερη καύσο. Οι ασθενείς, λοιπόν, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να πίνουν περισσότερο νερό.
Σε κάθε ένδειξη δυσουρίας , η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο ουρολόγο- ανδρολόγο αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Αλέξανδρο Λέκα για μία εξατομικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση της δυσουρίας.
Μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα;
Ναι, διότι ένα από τα πιο κοινά αίτια είναι η ουρολοίμωξη από την οποία μπορεί να προσβληθεί και ο άνδρας και η γυναίκα, αλλά οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες.
Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση της δυσουρίας;
Οι παράγοντες πρόκλησης της δυσουρίας χωρίζονται σε λοιμώδεις ή μη λοιμώδεις. Οι λοιμώδεις αιτίες είναι οι εξής:
- Ουρηθρίτιδα
- Πυελονεφρίτιδα
- Προστατίτιδα
- Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Όσον αφορά τις μη λοιμώδεις είναι οι εξής:
- Δερματικές παθήσεις
- Τραυματισμό
- Πέτρα στο ουροποιητικό σύστημα
- Καλοήθη υπερτροφία προστάτη ή καρκίνο του προστάτη
- Καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή της ουρήθρας
- Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Πώς διαγιγνώσκεται η δυσουρία;
Η δυσουρία μπορεί να διαγνωσθεί μέσω της κλινικής εξέτασης και του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Επίσης, ανάλογα τα συμπτώματα που θα αναφέρει στον ουρολόγο, ο ασθενής θα παραπεμφθεί στις εξής εξετάσεις:
- Καλλιέργεια αίματος και ούρων
- Υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία, στην περίπτωση υποψίας πυελονεφρίτιδας
Πώς αντιμετωπίζεται η δυσουρία;
Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της δυσουρίας εξαρτάται από το αίτιο πρόκλησής της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω συντηρητικής θεραπείας που περιλαμβάνει τα εξής:
- Λήψη αντιβιοτικής αγωγής
- Ενδοφλέβια αντιβίωση
- Τροποποίηση διατροφής
- Κατανάλωση υγρών