Δισχιδής Ράχη
Η διαδικασία ανάπτυξης του εμβρύου, η οποία περιλαμβάνει το νευρικό σύστημα, τη σπονδυλική στήλη και τον περιβάλλοντα ιστό, ολοκληρώνεται μέσα στις πρώτες 28 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασία, τότε μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές ατελούς σχηματισμού και σύγκλισης της σπονδυλικής στήλης, κοινώς ονομαζόμενες ως ανωμαλίες του νευρικού συστήματος. Στις διαταραχές αυτές εντάσσεται και η δισχιδής ράχη.
Τί είναι η δισχιδής ράχη;
Η δισχιδής ράχη, κατά λέξη ράχη σε σχισμή, αποτελεί μια γενετική διαταραχή της σπονδυλικής στήλης. Η διαταραχή αφορά αδυναμία σύγκλισης των σπονδύλων που περικλείουν τον νωτιαίο μυελό με αποτέλεσμα να παραμένουν ανοικτοί. Εμφανίζεται με πολλές μορφές και βαθμούς σοβαρότητας. Αποτελεί μία συνήθη ανωμαλία του νευρικού σωλήνα με συχνότητα εμφάνισης 8/10.000 γεννήσεις.
Ποια είναι τα αίτια της δισχιδούς ράχης;
Τα ακριβή αίτια διαμόρφωσης της ανωμαλίας αυτής δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι η αιτία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι:
- Κληρονομικότητα
- διατροφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες
- ανεπαρκής λήψη του φυλλικού οξέος
Σε ποια σημεία εμφανίζεται συνήθως η δισχιδής ράχη;
Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από τη μορφή της ανωμαλίας αλλά και το επίπεδο της σπονδυλικής στήλης που εμφανίζει το πρόβλημα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η δισχιδής ράχη εμφανίζεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Σε άλλες περιπτώσεις ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι λείπουν, εκθέτοντας τον νωτιαίο μυελό. Τέλος, οι πιο μικροί σπόνδυλοι ενδέχεται να μην έχουν σχηματιστεί πλήρως, αφήνοντας κενά αναμεσά τους.
Ποιοι τύποι δισχιδούς ράχης υπάρχουν;
Η δισχιδής ράχη χωρίζεται σε λανθάνουσα, διάφορες ανωμαλίες του κλειστού νευρικού σωλήνα, μηνιγγοκήλη και μυελομηνιγγοκήλη.
Μηνιγγοκήλη
Η μηνιγγοκήλη μπορεί να εμφανίσει ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε μερική παράλυση, δυσλειτουργίες του ουροποιητικού συστήματος και του παχέος εντέρου. Η ανωμαλία αυτή της διάπλασης της σπονδυλικής στήλης αφορά σε μήνιγγες και εγκεφαλονωτιαίο υγρό το οποίο προβάλλει μέσω ενός ανοίγματος της σπονδυλικής στήλης.
Μυελομηνιγγοκήλη
Αποτελεί τον πιο σοβαρό τύπο της δισχιδούς ράχης. Αφορά σε έκθεση του νωτιαίου μυελού ή μερικών νευρικών στοιχείων του σε κάποιο άνοιγμα της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα μερική ή ολική παράλυση και σοβαρές αισθητικές διαταραχές περιοχών του σώματος κάτω από το επίπεδο του ανοίγματος της σπονδυλικής στήλης. Η παράλυση του πάσχοντα μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στη βάδιση αλλά και σοβαρές δυσλειτουργίες του ουροποιητικού συστήματος και του εντέρου.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της δισχιδούς ράχης;
Οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσει η δισχιδής ράχη είναι οι ακόλουθες:
- Πρόβλημα βάδισης και κινητικότητας
- Ορθοπεδικές παθήσεις όπως είναι η σκολίωση, η εξάρθρωση του ισχίου, παραμορφώσεις των οστών και των αρθρώσεων, κ.ά.
- Προβλήματα του εντέρου και της ουροδόχου κύστης
- Συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο (υδροκεφαλία)
- Μηνιγγίτιδα
- Διαταραχές ύπνου
- Δερματικά προβλήματα
- Μαθησιακές δυσκολίες
- Νευρογενή κύστη – ακράτεια ούρων
- Ακράτεια κοπράνων
- Μυϊκή αδυναμία έως παράλυση κάτω άκρων
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της δισχιδούς ράχης;
Η διάγνωση της δισχιδούς ράχης μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε προγεννητικά είτε μετά τη γέννηση. Οι πιο ήπιες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται μετά τον τοκετό (π.χ. λανθάνουσα δισχιδής ράχη). Ο προγεννητικός έλεγχος του εμβρύου με υπερήχους μπορεί να προλάβει και να διαγνώσει σοβαρές παθήσεις για το έμβρυο. Τα αυξημένα επίπεδα εμβρυοπρωτεΐνης άλφα αποτελούν ενδεικτική ύπαρξη δυσπλασίας στον νευρικό σωλήνα. Η περαιτέρω διερεύνηση πραγματοποιείτε μέσω εξετάσεων όπως είναι ο υπερηχογραφικός έλεγχος, η αμνιοκέντηση κλπ. Μετά τη γέννηση, η διάγνωση πραγματοποιείτε με ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Υπάρχει θεραπεία για τη δισχιδή ράχη;
Ακριβής θεραπεία δεν υπάρχει. Ωστόσο, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πάσχοντα. Οι πιο ήπιες μορφές της διαταραχής δεν χρειάζονται αντιμετώπιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως συνίσταται η χειρουργική θεραπεία, με σκοπό τη σύγκλειση της δυσπλασίας και την ελαχιστοποίηση λοίμωξης ή τραυματισμού.
Απευθυνθείτε στον έμπειρο κι εξειδικευμένο Ανδρολόγο-Ουρολόγο Αλέξανδρο Λέκα, ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας. Με σεβασμό και υπευθυνότητα θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την περίπτωσή σας.